Bøkebloggen sender en stor takk til Elin Lysnes Bjerkholt, Tore Marthinsen, Gunnar Eilif Knudsen, Arne Rasmussen, Tor Magnus Pedersen, Kirsti Holmquist Arntzen, Marit Kjellsen Berge, Arild Stensrud for tips om deltakerne.

Geir Olav Bøkestad og Per Kristian Indrehus

Bøkestad og Indrehus deltok både som artister og opphavsmenn i Melodi Grand Prix i Stavanger i 1986. Det var første gang at konkurransen flyttet ut av Oslo. Valget falt på oljebyen, som hadde tapt for Bergen i kampen om å få huse den internasjonale finalen samme år. Finalen ble arrangert foran 4000 tilskuere i Stavanger idrettshall, tilknyttet Stavanger Forum, lørdag 22. mars.

Muffe og Gækki skrev musikk og tekst til «Ny tid». Den eneste gang de framførte den på norsk var i finalen. Da låta ble utgitt på single 24. mars, var det med engelsk tekst under tittelen «In My Life».

Programleder Jarl Goli kunne presentere kveldens tredje bidrag, «Ny tid», framført av Creation. Gutta hadde med seg sitt eget band, der larvikingen Svein Aage Halvorsen satt bak trommene. Duoen brukte også fyrverkeri på scenen, noe som var første gang i Melodi Grand Prix-sammenheng. De syv juryene ga bidraget 42 poeng og havnet som nummer fem. Bøkestad og Indrehus uttalte til Verdens Gang at de fikk den plassen de fortjente, og at de ikke var misfornøyde med en femteplass. De sa: «Vi stiller neppe opp i en ny GP-finale, men utelukker ikke at vi vil skrive låter for andre artister.»

 Link til melodien «Ny tid»

Bøkestad og Indrehus deltok derfor kun som låtskrivere i finalen i Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum 21. mars 1992. Med 7000 publikummere var finalen den største noensinne.

En jury fra platebransjen plukket ut seks av de sangene som hadde kommet inn i den åpne konkurransen. NRK inviterte i tillegg fire artister, som selv skulle velge de sangene som de skulle framføre: Scandinavia, The Contenders, Wenche Myhre og Stephen Ackles. Myhre skal ha ønsket seg melodien til Bøkestad og Indrehus straks hun hørte de bidragene som fagjuryen hadde plukket ut til å delta i finalen. Hun uttalte i et intervju i Østlands-Postens utgave av 23. mars 1992 at hun likte «Du skal få din dag i morgen» fra første gang hun hørte den. Myhre mente også at det var noe internasjonalt over den, og at den passet henne. Jan Vincents Johannessen skrev teksten.

Myhre framførte «Du skal få din dag i morgen» som kveldens niende bidrag. De ti juryene ga det 618 poeng og ble nummer tre. Det vant den uhøytidelige konkurransen OGAE Second Chance Contest i konkurranse med ti andre europeiske melodier.

 Link til melodien «Du skal få din dag i morgen»

Muffe og Gækki skrev melodi til kveldens tiende bidrag, «Som en bro», med tanke på Carl Robert Henie – også fra Larvik – som vokalist. Skuespilleren Trond Brænne skrev teksten. Juryene ga den bare 180 poeng og havnet på en sisteplass.

Link til melodien «Som en bro»

Finalen i Melodi Grand Prix 28. februar 1998 ble holdt på NRK Marienlyst. Dette året inviterte NRK erfarne låtskrivere til å sende inn bidrag. Bøkestad og Indrehus skrev melodi, mens Tore Holm skrev teksten til niende bidrag, «Nam nam». Den ble sunget av Holm. De ti juryene ga bidraget fikk fire poeng og endte som nummer åtte.

Link til melodien «Nam nam»

Per-Berge Johannessen

Per Berge Johannessen. Foto stilt til disposisjon av Per Berge Johannessen

Johannessen har deltatt som opphavsperson i Melodi Grand Prix to ganger: I 1993 og 1994.

Det kom i 1993 inn om lag 400 bidrag til den åpne konkurransen, og en jury plukket ut seks av dem til finalen i Chateau Neuf 6. mars. Én av disse var Johannessens «Din egen stjerne». Idéen til låten fikk Johannessen på T-banen på vei til jobben på Dolphin Server Technology.

«Din egen stjerne» ble framført av Merethe Trøan som syvende bidrag. Ti distriktsjuryer ga sangen 46 poeng, noe som førte til en sjetteplass.

Link til melodien «Din egen stjerne»

Finalen i Melodi Grand Prix 26. mars 1994 ble holdt i Oslo Spektrum. En jury plukket ut ti av de 300 innkomne bidragene i den åpne konkurransen. Blant disse var «Casanova». Johannessen skrev melodien, mens Eva Jansen og Cathrine Borkenhagen skrev teksten. Madam Medusa framførte sangen som andre bidrag. Seks distriktsjuryer og en folkejury ga den 287 poeng, noe som gjorde at den endte som nummer fire.

Link til melodien «Casanova»

Gunnar Refsdal

Gunnar Refsdal Bilde stilt til disposisjon av Gunnar Refsdal

18 sanger kjempet parvis i dueller som et fast innslag i TV-programmet Æres den som æres bør med Knut Bjørnsen som programleder. 300 familier stemte fram sine favoritter, og vinnerne av de ni duellene gikk til finalen lørdag 1. april. I tillegg valgte en jury ut den tiende finalisten blant de ni utslåtte semifinalistene.

Trommeslageren i Drama, Gunnar Refsdal, skrev melodi og tekst til «En liten måne». Den ble framført som første bidrag i det første programmet i serien Æres den som æres bør 4. februar 1995 av sangeren Irene Bjaanes. Den ble slått ut med 23% mot 77% av stemmene.

Link til programmet Æres den som æres bør. Melodien «En liten måne» kommer cirka 52 minutter inni programmet

Refsdal fikk en ny sjanse. Denne gang valgte han Stavern-kvinnen Marianne Elstad Olsen som solist. Hun hadde som 14-åring sunget med Drama. At det ble Olsen som Refsdal valgte til å synge «Kan ikke du?», var en ren og skjær tilfeldighet. Hun utdypet dette i et intervju med Østlands-Posten i utgaven av 4. februar 1995. Olsen, som sjelden var ute på byen, traff Refsdal på et utested i Larvik: «Har du bruk for meg, er jeg klar, sa jeg til ham. Dermed var det gjort.»

«Kan ikke du?» ble framført som andre bidrag i fjerde program av Æres den som æres bør. Denne gang gikk det mye bedre: Låta gikk videre med 69% mot 31% av stemmene.

Olsen framførte den som fjerde bidrag i finalen på NRK Marienlyst 1. april 1995. To distriktsjuryer, en folkejury, en irsk artistjury i Dublin og en norsk artistjury i Oslo ga den 79 poeng. Den kom på en tiende plass og sist. «Det fortjente ikke du», sa hoveddommer Knut Bjørnsen til Olsen etter finalen.

Link til melodien «Kan ikke du?»

Petter Anthon Næss

Thomas G:son skrev melodien, mens Elisabeth Andreassen, G:son og larvikingen Petter Anthon Næss skrev teksten til «Din hånd i min hånd».

Kikki, Bettan & Lotta framførte den som åttende bidrag i første runde av finalen i Oslo Spektrum 1. mars 2013. Seerne ga låta gjennom telefon- og SMS-stemmer 44 poeng og gikk videre til superfinalen. I den andre avstemningen telte en telefonstemme ett poeng, og NRK har holdt seg til denne ordningen siden. «Din hånd i min hånd» fikk da 25 962 stemmer og kom sist på en fjerdeplass.

Link til melodien «Din hånd i min hånd»

Robin Nordahl

Robin Nordahl Foto stilt til disposisjon av Robin Nordahl

Robin Nordahl fra Stavern er også én av distriktets store låtskrivere i Melodi Grand Prix. Han har vært ansvarlig for tre bidrag: I 2008, 2009 og 2010.

Nordahl skrev melodien, mens Ingrid Nørsett skrev teksten til «I’m in Love», som ble framført som femte bidrag av Sven Garås i delfinale 2 i Kongsvingerhallen i Melodi Grand Prix 18. januar 2008. Seerne var kanskje ikke «in love» med låten, for den ble stemt ut.

Link til melodien «I’m in Love»

Nordahl og Thomas Ewel skrev melodien, mens KeSera skrev teksten til «Party». KeSera og Anita Hegerland framførte den som tredje bidrag i første delfinale i Kongsvingerhallen 24. januar 2009 og kom videre til Siste sjanse. «Party» var ikke blant de fire beste, men fikk likevel en ny mulighet i Siste sjanse siden låten hadde flest stemmer blant de åtte utslåtte låtene i de tre delfinalene som var med i avstemningen.

KeSera og Hegerland framførte den som første bidrag i Siste sjanse i Sunnmørshallen i Ålesund 14. februar 2009 og ble slått ut i første runde.

Link til melodien «Party»

Nordahl, Frode Andersen og Gerard James Borg skrev melodi og tekst til «Million Dollar Baby». Belinda Braza framførte den som tredje bidrag i tredje delfinale i Skien fritidspark 23. januar 2010. De to bidragene med flest telefon- og SMS-stemmer i hver av delfinalene kvalifiserte seg direkte til finalen, mens tredje- og fjerdeplassene gikk videre til Siste sjanse i Sarpsborg lørdag 30. januar. «Million Dollar Baby» ble slått ut.

Link til melodien «Million Dollar Baby».

Eirik Næss og Amalie Olsen

Amalie Olsen. Foto: Svein Gustaf Martinsen.

Eirik Næss. Bilde stilt til disposisjon av Eirik Næss.

Melodi og tekst til «Wave» ble skrevet av Viktor Ljungquist, Amalie Olsen og Eirik Næss. Han framførte den som første bidrag i den første delfinalen i Screen Studios i Nydalen i Oslo 14. januar 2023. Låta ble stemt ut.

Link til melodien «Wave»

De andre

Saksofonist og orkesterleder Fredrik Lilliedahl fortalte meg at han hadde sendt inn en melodi, som ble refusert fordi den manglet tekst.

Tor Magnus Pedersen skrev på Facebook at Hans Berge fra Berge gård ved Grøtting hadde fortalt ham at han hadde komponert til MGP. Jeg forela saken for hans datter, Anette Berge Moen. Hun snakket med sine to brødre. Ingen av dem kunne huske at faren hadde sendt inn bidrag til MGP, men at han ofte sa at det var dårlige sanger/melodier, og at han kunne ha gjort det bedre sjøl.

Vidar Fredriksen skrev dette til meg: «I den tiden jeg bodde i Larvik sendte jeg inn til Grand Prix to ganger. Men ingen nådde fram. Den siste sangen jeg sendte inn var «Vil du være vennen min», som Per Arne Strandbakken arrangerte. Denne låten er forøvrig den mest spilte låta mi både på YouTube og Spotify.»

Link til melodien «Vil du være vennen min»

DSP-band spiller country med innslag av rockabilly og blues. Bandet har levert bidrag til MGP. Medlemmene er fra Finnmark, men Rune Nyby bor i Brunlanes.

Han skrev dette til meg: «Javisst. Vi i DSP-band sender inn låter jevnt og trutt hvert år. Elsker hele konseptet og showet og mener at vi har det som trengs for å løfte nivået og vinne hele sulamitten. Vi blir like skuffet hvert år når vi hører bidragene som kommer gjennom nåløyet …., men trøstetolker avslagene som et kvalitetsstempel og bekreftelse på mulig hitmateriale.»

Morten Bakkeli

 

 Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.