Fredagsprofilen denne uka er ikke et menneske, men et orkester. Bøkebloggen vil med dette fortelle historien om messingensemblet Larvik Borgermusikk.

Borgermusikken fra «avskjedskonserten» søndag 26. mai 2024. Foto:privat

Det er fire ting som har vært unike for Larvik: Bøkeskogen, Herregården, Mineralvannet Farris og Larvik Borgermusikk. De to første er fredet og Farris er i privat eie, så disse kunne ikke politikerne gjøre noe med. Undertegnede pratet for en kort tid siden med en hyggelig kvinne fra Bergen og stilte henne følgende spørsmål: «Hvis politikerne i Larvik hadde styrt i Bergen, tror du de hadde lagt ned bueskorpsene?» «Ja», svarte hun uten å tenke seg om. Vi mener at Larvik Borgermusikk har vært like særegen for vår by som buekorpsene har vært for Bergen.

Søndag 2.juni. Koralfrokost uten koralmusikk. Foto:privat

Bildet av den tomme scenen ble tatt søndag formiddag. Foto: privat

Kommunen har ikke tatt seg råd til å betale 150.000 kroner til musikerne. I en kommune, der flere av budsjettene er på millioner av kroner, er 150.000 kroner nesten som «lommerusk» å regne. 70 millioner, som kommunen øste ut på Torget 1, er derimot et høyt beløp.

Her er litt om historien: Larvik Borgermusikk har sitt utspring i Laurvig Borgerbevæpning, som fra 1801 holdt til på Herregårdssletta. Den pleide innimellom våpentrening og eksersis å holde konserter på den knausen der Bedehuset ble oppført i 1875.

I 1849 ble Johan Sverdrup første gang valgt til ordfører i Larvik. Han tok initiativet til å få et korps i ordnede former. Resultatet ble Larvik Borgermusikk, et profesjonelt ensemble som ble avlønnet av kommunen. Det ble stiftet 19. juni 1849, og ensemblet er Norges eldste i sitt slag.

Johan Sverdrup Foto: Bø Museum

Korpset har hatt mange viktige oppdrag i årenes løp. Det spilte eksempelvis under åpningen av Grevskapsbanen 13. oktober 1881, da kong Oskar II var på besøk.

I 1905 ble korpset regnet som byens eliteorkester. De øvrige korpsene i kommunen var gjerne knyttet til private bedrifter.

På 1800-tallet varierte antall musikere mellom 20 og 30. I 2005 bestod korpset av seks musikere: To trompetister, to barytonhornister, en hornist og en tubaist.

Nina Krokeide Hove ble 25. mai 2003 den første kvinnen som ble tatt opp i Larvik Borgermusikk. Hun spiller euphonium.

Medlemmene stiller i bøkegrønne uniformer. Orkesteret ble kommunalt avlønnet med plikt til å spille korallmusikk på paviljongen i Bøkeskogen hver søndag morgen, totalt 19 søndager i sommerhalvåret.

Sverdrup var borgermusikkens første styreformann. Senere var blant annet Colin Archer og Christian Christiansen jr. styreformenn.

Her er link til en sak på Norge Rundt på NRK, Larvik Borgermusikk. 

En stor takk til Kari Brekke Nilsen som har stilt bilder til disposisjon og som kjemper for å bevare Larvik Borgermusikk.

Men kanskje noen store konsern i Larvik kunne reddet Larvik Borgermusikk? Mulig Lundhs, Treschow, Bergene Holm, Jotron, Amedia, Lettak +++ kunne bidratt med noen midler?

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *