En stor takk til Oscar Wilhelm Spilhaugs oldebarn, Lotte Spilhaug Iversen. Kildene kommer med ulike framstillinger av Spilhaugs år i USA. Bøkebloggen har valgt den som stod i artikkelen Industrien i Kragerø i Kragerø Blad (13. oktober 1990).

Oscar Wilhelm Spilhaug (født 9. oktober 1879 i Larvik, død 21. februar 1958 i Oslo) var ingeniør og industrileder. Han etablerte i 1909 i Kristiania A/S Kjættingfabrikken som leverte komplette kjettingfabrikker til flere land og sto for opplæringen av lokal arbeidskraft. Han flyttet til Kristiania i fireårsalderren.

Oscar Wilhelm Spilhaug Foto: Faksimile fra Kragerø Blad 8. oktober 1959, utsnitt av omtale av Kjættingfabrikkens 50-årsjubileum.

Faren var «handelsræisende» Halvor Olsen Spilhaug (1846–1915), født i Aurskog, og moren var Anne Gregorine Larsdatter Mørch (1848–1884). Oscar Wilhelm Spilhaug var yngst i en søskenflokk på fire. Han hadde to eldre søster og én eldre bror.

Familienavnet Spilhaug kommer fra plassen Spelhaug ved Lierfoss.

O.W. Spilhaug giftet seg med sin kusine, Maren Spilhaug (1879–1946), i USA. Sammen fikk de tre sønner og en datter.

Faksimile fra Norsk Kundgjørelsestidende 6. februar 1909: kunngjøring fra Spilhaug om opprettelse av Kjættingfabrikken. Etter å ha sjauet for 28 øre timen ved Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted i Kristiania, ble Spilhaug tatt opp ved Den tekniske Skole på Karljohansvern i Horten, hvor han avla en meget god eksamen. Spilhaug søkte og ble tatt opp ved Technicum i Thüringen i Tyskland. Han begynte der våren 1901, og avla – som eneste preseterist – eksamen i september 1902.

Spilhaug reiste med dampskipet «Oscar II» fra Kristiania 12. februar 1903. Skipet fikk maskinhavari under en sterk storm i Atlanterhavet og ankom New York City seks uker forsinket. Spilhaug hadde bare 3.50 $ i lomma, da han ble ansatt som tegner i American Tin Plate Co. Spilhaug fikk ord på seg for å være en god konstruktør og matematiker. Etter en kort tid ble han ansatt som sjefstegner ved Lewis Foundery.

Under en vandretur gjennom sentrum av byen Pittsburgh en søndag formiddag i 1908 fikk O.W. Spilhaug se maskiner for framstilling av kjettinger gjennom noen fabrikkvinduer hos firmaet McKay. Året etter reiste han tilbake til Norge fast bestemt på å bygge opp sin egen kjettingfabrikk, som skulle ha maskiner konstruert av ham selv.

I 1909 etablerte O.W. Spilhaug A/S Kjættingfabrikken i Kristiania. Det første fabrikklokalet lå i Stockholmsgate 7 på Rodeløkka, og i februar 1912 ble en nyreist fabrikkbygning med adresse Hasleveien 28 tatt i bruk.

A/S Kjættingfabrikken. Foto: Vilhelm Skappel / Telemark Museum

Fremdeles var kjettingproduksjonen i liten grad automatisert. Spilhaug mente at omkostningene ble for høye ved å smi de tynne kjettingdimensjonene og ønsket derfor å satse på elektriske franskkonstruerte kjettingmaskiner. Da Spilhaug besøkte den franske fabrikken oppdaget han at hans egne konstruksjoner var minst like gode, noe som kom til å bli avgjørende for et helt nytt produkt fra A/S Kjættingfabrikken, nemlig komplette kjettingfabrikker for salg i utlandet. Heri inngikk det også opplæring av de mannskapene som skulle betjene maskinene.

A/S Kjættingfabrikken. Foto: Vilhelm Skappel / Telemark Museum

Spilhaug så i dette nye eksportproduktet nye muligheter til å skaffe driftskapital til selve kjettingproduksjonen, samtidig som fabrikken på denne måten kunne bli i stand til å utvikle og fornye eget maskineri.

Firmaet flyttet i 1913 sitt kontor til Aker. Ifølge boka Akers Høire 1884-1948 var Spilhaug en «meget drivende og initiativrik industrileder».

A/S Kjættingfabrikken kjøpte i 1937 det nedlagte Helle Bruk ved Kragerø med vannrettigheter i Hullvassdraget. Produksjonen på Helle startet 17. oktober 1940. I en rekke år delte Spilhaug tiden mellom Aker og Kragerø-distriktet.

Han kom med i Høyres arbeid i Aker i 1916. Spilhaug var formann i Østre Akers Høire. Han var også formann i Akershus Høires fylkesorganisasjon 1934-1937.

Spilhaug døde 21. februar 1958, 78 år gammel.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *