Hedda B Aronssen er produsent og musikalsk ansvarlig for forestillingene. Bøkebloggen tok derfor kontakt med Hedda og sendte over noen aktuelle spørsmål før premieren i kveld.

Generalprøven «Spillelista» Foto:Kirsti Biseth

– Hedda B. Aronssen, du er produsent og musikalsk ansvarlig for «dokumentarkonserten» Spillelista, som i ni år har blitt holdt på Teaterhuset Munken. Kan du fortelle litt om deg selv? Bøkebloggen vet jo at du er datteren til Kari Brekke Nilsen, som er styremedlem i Teaterhuset Munken, og datterdatteren til kirketjener Thorbjørn Nilsen.

Jeg er oppvokst i Stavern, og har alltid elska sang og musikk. Har vært på masse fantastiske tilbud for barn og unge i Stavern og Larvik – for eksempel kor, barneteateret, piano og Herregårdsspillet.

Jeg tok musikkutdanning på LIPA i Liverpool og musikkpedagogikk på Norges Musikkhøgskole. Bor for tida i Oslo, men jobber blant annet som musikalsk ansvarlig i Fargespill Larvik, så er proff på strekka Oslo-Larvik på E18.

Generalprøven «Spillelista» Foto:Kirsti Biseth

– Hva betyr uttrykket «dokumentarkonsert»?

Det var opprinnelig Morgenbladet som brukte uttrykket om Spillelista-konserten i 2017. Vi synes det passa så godt, at vi har lånt det siden. Idéen til Spillelista kom ut ifra en bacheloroppgave om musikk og identitet. Engasjementet folk får når de snakker om musikk som betyr noe for dem, er kjempespennende. Både fordi det er så lett å kjenne seg igjen i, og fordi det både har et vitenskapelig forklarlig element – men også noe helt følelsesstyrt og uforklarlig. Hver sang i konserten introduseres av et lite videoklipp, hvor en person deler sitt minne og forhold til én spesiell sang. Videoklippet spilles av, før sangen fremføres av band og vokalister. Alle disse små historiene og minnene er like viktig som selve musikken i konserten – og jeg synes det er helt fantastisk at så mange ønsker å dele musikkminnene sine.

– Åtte musikere og sangere skal stå på scenen. Kan du fortelle hvem de er, og hvilke instrumenter de spiller? Din fetter, Magnus Brekke Aalbu, burde være kjent for mange. Han har gledet beboere og deres slektninger i julefestene på Ytterslia sykehjem med sin sang og sitt pianospill i flere år.

Magnus Brekke Aalbu er vokalist, og har vært med helt siden starten. Det samme har vokalist Liv Neslowe. I 2016 hadde vi første foajékonsert på Teaterhuset Munken, før det ble så fullt at vi flyttet inn i storsalen i 2018.

Bassist Andreas Oxholm er også kjent for veldig mange, det er nok også gitarist og bandleder Hallvard Nikolaisen. Jon Ludvig Hansen på keys ble med på laget i 2022, og så har min bedre halvdel Oliver James Hardaker spilt trommer siden starten. Nytt av året er saksofonist (og ellers multi-instrumentalist) Runa Husøy. I tillegg er undertegnede med som vokalist.

Så har Mie Morris Gofjeld være produsent fra starten – det var vi som i 2015 tenkte at dette var et prosjekt som måtte opp og stå i Larvik! Vi møttes da Mie spilte hovedrollen i Herregårdsspillet i 2007. Du har garantert møtt henne hvis du har vært innom Munken de siste årene.

David Morris Blikstad, som er delaktig i smått og stort av kulturproduksjoner i byen, har siden starten vært teknisk produsent. Han gjør alt av lys- og lydproduksjon i tillegg til video.

Nytt tilskudd i år er også medprodusent Margrete Kogstad Aalbu. Hun flyttet til Larvik for et par år siden, og er også musikk-utdanna (og er gift med sanger-Aalbu).

Generalprøven «Spillelista» Foto:Kirsti Biseth

Generalprøven «Spillelista» Foto:Kirsti Biseth

– Er det du som har arrangert musikken?

Jeg og Magnus lager arrangementene for flerstemt vokal, og Hallvard skriver band-arrangementer. Alt sendes ut i forkant til musikerne – og så er alle med på å synse, forme og sette sitt personlige preg på det endelige resultatet.

– Dere har intervjuet mennesker med tilknytning til distriktet om deres minner knyttet til en spesiell sang. Videoen av de som forteller vises, før låta framføres. Det var et liknende opplegg under deres jubileumskonsert i forbindelse med Munken kinos 100-årsjubileum i 2021. Er dette lokale kjendiser, eller også «vanlige» mennesker?

Vi er på jakt etter musikkminner gjennom hele året, så vi får som regel en skikkelig blanding av mennesker med larvikstilknytning i alle aldre. De aller fleste er ukjente “vanlige” folk, men hører veldig ofte at publikummere som selv kommer fra distriktet synes det er gøy når de blir overraska av å se “naboen” eller “han fra jobben” dukke opp på skjermen.

– Det betyr vel at mange forskjellige stilarter er representert?

Absolutt! Det er jo noe av det vi som spiller synes er veldig gøy med å få gjøre Spillelista – det er en stor blanding av sjangre (og språk!) som både gir oss utfordringer, men ikke minst et variert repertoar. Og så synes vi det er fint å få tolke sangene basert på stemningen i musikkminnet som hører til.

– Var det et sangvalg som overrasket deg, det vil si at du ikke trodde at den personen likte den sangen?

Nå som vi har holdt på i 9 år har vi regna på at vi har vært igjennom omtrent 200 låter i repertoar – så jeg blir ikke så overraska lenger. Jeg synes det er veldig gøy hver gang musikkvalget ikke stemmer helt overens med folks forventninger.

Jeg kommer aldri til å glemme Anders Gjønnes sin historie da han var sengeliggende på 90-tallet med 40 i feber, og broren hadde satt Spice Girls-sangen “Wannabe” på loop på en CD-spiller og forlatt huset. Anders var så dårlig at han ikke orka reise seg for å skru den av, så han blei liggende og høre på den en times tid. Vet ikke helt om “liker” er rette ord i dette tilfellet, kanskje heller at låta i etterkant bringer med seg lettere traumer.

– Dere er begrenset når det gjelder instrumenter. Hva hadde du sagt om dere hadde fått en forespørsel om å utføre en operaarie eller heavy metal?

Det hadde vært kjempegøy! Tidligere har vi hatt med Eirik Næss som gjesteartist – da hadde vi sett med mye rockelåter. Opera har vi faktisk ikke gjort enda, så det er vel på tide!

– Hvor mange numre blir det alt i alt?

I år er det 16 låter fordelt på 2 sett.

– Hvor lenge varer konserten?

Konserten varer ca 2 timer inkludert pause.

– Dere satte publikumsrekord på Munken i fjor. Føler dere et visst press?

Ja, det gjør vi hvert år. Vi er jo helt avhengige av publikum for at det skal bli ny produksjon fra år til år, så vi er like spente hver sommer.

– Premieren er onsdag 17. juli, klokka 18:00. Dere skal spille fram til 26. juli. Hvor kan man skaffe seg billetter?

Billetter kan kjøpes på nettsidene til Bølgen kulturhus, bolgenkulturhus.no/munken, (selve forestillingen spilles på Teaterhuset Munken). Eller i døra før forestilling. Kaféen på Teaterhuset Munken er åpen fra kl 17.00 hver forestillingsdag. Velkommen!

Bøkebloggen takker Hedda B Aronssen for intervjuet og ønsker hele gjengen lykke til på premieren i kveld. Også takk til Kirsti Biseth for flotte bilder.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *