Bøkebloggen skrev 17 november 2023 saken «Alvorligheten i tilsynssaken-Larvik kommune sikret ikke forsvarlig styring av tjenestene ved Furuheim sykehjem».Les hele saken her.

Nå viser det seg at Statsforvalteren på nytt har satt i gang et nytt tilsyn hos Larvik kommune. Denne gangen gjelder saken hendelser i virksomhet hjemmetjenesten avdeling Byskogen, Torstrand og Vollen.

Larvik kommune har 27 juni 2024 mottatt varselet fra Statsforvalteren. Statsforvalter skriver blant annet dette i brevet:

«Statsforvalteren har mottatt et varsel som gjelder håndtering av kasserte legemidler i reseptgruppe A og B ved hjemmetjenesten i Larvik kommune, avdelingene Byskogen, Torstrand og Vollen. Av hensyn til varsler sender vi ikke kopi av varselet, men vil listene gjengi innholdet.

Etter en vurdering av saken har Statsforvalteren besluttet å føre tilsyn med virksomhetens plikt til ledelse og kvalitetsforbedring. Hovedformålet er å påse at virksomheten ivaretar sitt ansvar for fremtidig pasientsikkerhet og kvalitet i tjenesten.

Varselet gjelder manglende kontroll og svinn av legemidler i reseptgruppe A og B i forbindelse med kassasjon av slike legemidler. Ifølge varselet så kvitteres A og B-preparater ut i en gul perm som om de er levert tilbake til apoteket. Det anføres imidlertid at legemidlene blir stående på medisinrommet over lengre tid i blå boks som ikke er forseglet, og som dermed er åpen for sykepleiere i de tre avdelingene i hjemmetjenesten. 

Varsler oppdaget i mars/april at en pakke med Zopicione var borte fra den blå boksen.

Videre anfører varsler at dokumentasjon av legemidler er mangelfull, både på medisinrommet og i elektronisk journal (Profil). Det oppgis at det blir kommunisert med gule post-it lapper uten dato og underskrift på medisinrommet. 

I mai 2024 lå det Oxynorm, fentanylplaster og benzodiazepiner i ovennevnte blå boks. Boksen skal da ha vært full, med eskene liggende lett synlig på toppen. Etter en uke oppdaget varsler at to esker med Zopicione var borte. Begge var kvittert ut for. Etter ytterligere noen dager skal en multidoserull også ha blitt borte. Ledelsen opplyste på et senere tidspunkt at de to eskene med Zopicione  var levert tilbake til apotek. Oxynorm til samme pasient ble ikke levert tilbake samtidig med den begrunnelse at det var behov for et lager som det kunne lånes fra. 

Vi ber om at virksomheten foretar en systematisk gjennomgang av rutinene for oppbevaring og kassasjon av A og B preparater. Etter gjennomgangen ber vi virksomheten utarbeide en rapport til Statsforvalteren. 

Frist for rapportering settes til 15 september 2024.  Les hele brevet fra Statsforvalter her, 27 juni 2024 Orientering om tilsyn

Bøkebloggen har sendt melding til Vibeke Høeg Næss, virksomhetsleder for Politisk støtte og kommunikasjon i Larvik kommune slik at ledelsen er informert om at saken publiseres. I tillegg har vi også sendt saken over til politisk ledelse for en kommentar.

Høeg Næss svarte opp at saken var diskutert med ledelsen og at kommunen  må vente med en uttalelse til saken er ferdig behandlet i september.

Ordfører Birgitte Gulla Løken og varaordfører Gina Johnsen har så langt ikke svart opp vår henvendelse. De deltar begge på Arendalsuka nå.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *