«Takk til Bøkebloggen som setter fokus på et viktig område».

«Takk til Bøkebloggen som setter fokus på et viktig område».

Bøkebloggen publiserte saken «Bemanningen må opp» 6 august 2024 og saken engasjerte leserne. Les saken her. Saken er skrevet av Dag Inge Ulstein, 

Bøkebloggen sendte samme dag en mail til Olaf Holm i Larvik KRF og ba om en kommentar til saken:

«-Har du noen kommentar til denne saken? Jeg har delt den på Bøkebloggen og den har gitt et stort engasjement blant leserne». Se link.

«-Nå kom denne kommentaren på saken på Facebook«:

Paradokset er at det er er Krfs nestleder Dag Inge Ulstein, som påpeker dette, mens Krf Larvik er garantisten til Høyre og Frps kutt i helse og omsorgssektoren i Larvik, deriblant kutt i AoK, støttekontakter, bistand i hjemmet mv, og der det er for for få til å gi helse og omsorgstjenester i utgangspunktet. 

Så Krf sentralt og Krf lokalt er åpenbart to ulike størrelser, med to helt ulike verdisett. Eller snakke med to tunger, som det også kalles.

«-Vurderer å følge opp saken med en lokal sak og da hadde det vært fint med en kommentar fra deg!»

13 august 2024 fikk vi svar fra Laila Eliassen og Helge Vågen som er KrF medlemmer i Hovedutvalg for helse, omsorg og mestring i Larvik. Legger ved hele svaret her:

Takk til Bøkebloggen som setter fokus på et viktig område

Samfunnet får stadig flere eldre og færre yngre som er i arbeidsfør alder. Mange eldre lever et aktivt liv og har god helse. Samtidig blir det flere eldre som trenger pleie- og omsorg i årene som kommer. Fram mot 2060 vil Norge, ifølge perspektivmeldingen fra regjeringen, ha behov for drøyt 180 000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren. Dette legger et stort press på norske kommuner, og i Larvik er vi midt oppe i dette nå.

Hvorfor opplever vi at dette er utfordrende? – her er noen av årsakene;

Staten har over flere år pålagt kommunene flere oppgaver. Samtidig blir ikke oppgavene fullfinansiert. Det forventes at kommunene skal effektivisere og få mer ut av hver krone. Samhandlingsreformen er et eksempel på dette. Pasienter som er såkalt ferdigbehandlet på sykehus blir skrevet ut, og det er sykehjemmene og hjemmetjenestens plikt å finne et egnet tilbud. Hvis kommunen ikke klarer å stable på beina et tilbud, så vanker det en ekstraregning fra sykehuset for såkalte overliggerdøgn.

Det er en stram kommuneøkonomi.

Sammenlignet med mange andre kommuner har Larvik kommune lave inntekter sammenlignet med landsgjennomsnittet. I tillegg til dette har Larvik kommune vært ivrige til å ta opp lån, noe som har ført til at mye av driftsbudsjettet går med til å betale renter og avdrag. Larvik KrF har over flere år advart mot dyre låneopptak. Heldigvis ser vi nå at gjeldsgraden er på vei ned.

I Larvik kommune blir det heldigvis gjort flere grep for å møte utfordringene.

For en tid tilbake opplevde vi at mange i Larvik sto uten fastlege. Det har blitt tatt grep slik at ordningen nå fungerer mye bedre, flere fastleger er på plass og noen har også ledige plasser på listene sine. Fastlegeordningen er viktig for alle, og det er brukt mange millioner for å styrke ordningen.

Når behovet for pleie- og omsorg øker, må vi sørge for at de som trenger en sykehjemsplass aller mest skal få det når de trenger det. Derfor må man legge til rette for at flere eldre skal få bo hjemme lengst mulig. Her er hjemmetjenesten helt sentral, og det jobbes godt i Larvik for å utvikle tjenesten.

For KrF er det også viktig at kommunen må få et godt samarbeid med frivillige lag og foreninger, pårørende og private tilbydere av helsetjenester. Utfordringene vi står overfor kan ikke løses av kommunene alene. Som samfunn må vi løse oppgavene annerledes enn tidligere.

For KrF, både sentralt og lokalt, er det viktig å løfte fram at alle skal få et best mulig helsetilbud av god kvalitet. Vi trenger flere sykepleiere og annet helsepersonell.

Det trengs derfor å styrke kommuneøkonomien, og i tillegg må vi gjøre det mer attraktivt å jobbe i kommunene, både for sykepleiere og annet helsepersonell.

Hilsen
Laila Eliassen og Helge Vågen
medlemmer KrF i Hovedutvalg for helse, omsorg og mestring

 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

2024-08-14T20:41:53+02:0014. august 2024|Ukategorisert|
Go to Top