Bøkebloggen skrev 12 februar 2024 saken «FrP, H og KrF lovte i sine valgprogrammer i 2023 å styrke tiltak for personer med psykiske utfordringer, men blir likevel Grønn Omsorg avviklet i januar 2025?» Les saken her.

I dag 22 august 2024 fikk vi tilsendt et innlegg fra Monica Blom som er et tilsvar til kommunalsjef Guro Winsvold.

Grønn Omsorg.

Kjære Guro Winsvold, jeg leste med med stor  interesse uttalelsen din i Østlands-Posten ang vurderingen av støtten til Grønn Omsorg. Jeg vil dele noen tanker om dette .

Larvik kommune vurderer å legge ned Grønn Omsorg i Kvelde og sende tjenesten ut på anbud for å spare penger. Dette tiltaket koster kommunen 2 millioner kroner i året, som faktisk er en av de mest kostnadseffektive investeringene kommunen kan gjøre i innbyggernes helse og velferd. Hvis du tror at man kan spare penger ved å legge ned eller redusere dette tilbudet, kan det ende opp med å koste langt mer på sikt, i kroner og menneskelige lidelser.

Still dere gjerne dette spørsmålet, hva vil det koste hvis disse menneskene ikke får hjelpen de trenger? Uten Grønn Omsorg risikerer vi flere sykehus innleggelser, økt bruk av psykiske helsetjenester og ikke minst menneskene som blir stående utenfor arbeidslivet. De økonomiske konsekvensene av å kutte slike forebyggende tiltak er enorme.

Grønn Omsorg bidrar til å holde mennesker oppe- fysisk, psykisk og sosialt. For mange er dette en livslinje som gjør at vi kan fungere i hverdagen. Uten dette tilbudet vil det kreve langt mer omfattende og kostbar behandling fra kommunen.

Grønn Omsorg representerer et forebyggende tilbud som reduserer belastningen på det offentlige helsevesenet. Å fjerne dette koster langt mer enn det sparer.

Det er viktig at Larvik Kommune ser helheten, la oss bruke ressursene våre klokt å sikre at Grønn Omsorg i Kvelde forblir et bærekraftig tilbud som kan hjelpe mennesker.

Larvik Kommune har en unik mulighet til å sette en ny standard for hvordan vi behandler våre mest sårbare innbyggere, jeg ber deg og politikerne til å lytte til oss som ser verdien i Grønn Omsorg.

Vi må også huske på at Grønn Omsorg ikke bare handler om økonomiske besparelser, det handler om MENNESKER, handler om å investere i folkehelse og livskvalitet.

Grønn Omsorg er langt mer enn et vanlig omsorgstilbud, det er en arena hvor mennesker får ta del i gårdsdrift, stell av dyr, aktiviteter i naturen som gir fysisk aktivitet, sosial interaksjon og mental helsefremming, det er et miljø som fremmer ro, stabilitet og personlig vekst. Vi er mange som har opparbeidet et sterkt tillitsforhold til gården og ansatte. Endring kan føre til usikkerhet og utrygghet.

Dette er en type omsorg som IKKE kan pakkes inn i et standard anbudsprosess. Grønn Omsorg har området, utstyret, dyrene og ansatte.

Til slutt vi gir oss ikke, håper flest mulig kan dele mitt innlegg 

Monica Blom

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

* Følg Bøkebloggen på Facebook *