Bøkebloggen skrev 12 februar 2024 saken «FrP, H og KrF lovte i sine valgprogrammer i 2023 å styrke tiltak for personer med psykiske utfordringer, men blir likevel Grønn Omsorg avviklet i januar 2025?» Les saken her. Og 22 august 2024 publiserte vi et innlegg fra Monica Blom som er et tilsvar til kommunalsjef Guro Winsvold. Les innlegget her.

Onsdag neste uke er det møte i møte i Hovedutvalg for miljø, kultur og næring og da skal politikerne i utvalget diskutere Grønn Omsorg på Langrønningen gård i Kvelde.

Kommunedirektøren legger nå frem en melding til politikerne om status og fremtidig alternativ for dagens brukere. Virksomhetsleder Hanna Marie Wiig Andersen skriver blant annet dette i meldingen:

Status Langrønningen gård

Meldingen legges frem etter forespørsel fra hovedutvalget:

Avtalen Larvik kommune har med Langrønningen gård opphører. Det er ønskelig med en konkret oversikt over de alternative tjenestene brukerne av Langrønningen vil få når de ikke skal være på gården. Antall brukere, hva er dagens tilbud og hva blir tilbudet i 2025?

Status

Det er vedtatt i Strategidokumentet 2024-27 at Grønn omsorg skal avvikles innen utgangen av 2024. Bakgrunnen for vedtaket er kommunens økonomiske utfordringer og det faktum at driveren av gården går av med pensjon. En eventuell videreføring av tilbudet ville krevd gjennomføring av en anbudsprosess, noe det ikke er funnet mulig å prioritere innenfor dagens økonomiske rammer.

Pr. i dag er det 25 brukere som registrerer seg på timeliste. De som er på timeliste har 16 kroner i timen, slik som andre arbeidstakere på AOK.

Ettersom Grønn omsorg er et åpent tilbud deltar det 14 brukere hver uke som ikke registreres på timeliste, men som kommer etter avtale med driveren for å kunne være en del av et sosialt fellesskap og gjøre ulike arbeidsoppgaver. Antall dager den enkelte deltar, varierer fra 1- 5 dager pr. uke.

Kommunedirektøren er klar over at avviklingen av tilbudet er vanskelig for de brukerne som har hatt glede av Grønn omsorg i mange år. Samtidig har kommunen flere alternative tilbud som kan være aktuelle:

• Huset
Et rusfritt lavterskeltilbud og et sosialt møtested for alle over 18 år med hobbyaktiviteter, turgruppe, spilldag, kjøkkengruppe, drivhusgruppe og transportgruppe.

• Verket

En arena for læring, mestring og tilhørighet, med ulike aktiviteter som kunst-, kultur- og håndverksfag, musikk, tegning, maling, trearbeid, dans, lesing, foto, søm, håndarbeid, grafisk design mm

• AOK
Arbeid og kvalifisering har arbeidsoppgaver innen snekkerverksted, tekstil, keramikk, trykkeri, ved, pakk og montasje, bilpleie, kantine, handlehjelp, vedlikehold, miljøgruppe, aktivitet, data og transport.

• Friskliv og mestring
Møteplass for personer som er helt eller delvis utenfor arbeid eller utdanning.
Har ulike tilbud for å fremme fysisk og psykisk helse, samt forebygge eller begrense utvikling av sykdom.

• Tre frivillighetssentraler
Naturlige møtesteder for innbyggerne i Lardal, med fokus på aktiviteter og samskaping.

I tillegg finnes andre lavterskel møteplasser og aktiviteter som beskrevet i Tjenesteguiden.

Berørte brukere vil bli invitert til individuelle samtaler innen oktober 2024. I samtalene vil det bli gitt informasjon om de ulike arbeids- og aktivitetstilbud kommunen har, slik at den enkelte kan ta stilling til hva som kan være aktuelt å delta på.

Dersom AOK er aktuelt, må det søkes om plass. Øvrige tilbud og aktiviteter kan man delta på uten søknad. Les hele meldingen her, 27 august 2024 Langrønningen gård

Onsdag 4 september legges saken frem i utvalget.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

* Følg Bøkebloggen på Facebook *