Onsdag neste uke er det møte i møte i Hovedutvalg for helse, omsorg og mestring og da skal politikerne få innsyn i bonusavtalen i Helse og omsorg.

Kommunedirektøren legger nå frem en melding til politikerne om status og fremtidig alternativ for de ansatte. Kommunalsjef Guro Winsvold skriver blant annet dette i meldingen:

Helse og Omsorgssektoren i Norge har siden 1987 hatt en overvekt av organisering av tjenestene hvor ansatte arbeider 3. hver helg. En slik organisering fører til et stort behov for ansatte i små stillinger, da det ofte blir 1 x100% stilling samt 2×14 % stilling for å dekke inn helgene.

Larvik kommune har fra juni 2016 hatt en avtale som gir ekstra lønn til ansatte som jobber flere helger/helgetimer enn den tradisjonelle organiseringen med arbeid 3 hver helg. Denne avtalen gis i tillegg til betalingsbestemmelsene i Hovedtariffavtalen. De fleste nabo kommunene våre har ikke slike avtaler

Bakgrunn for helgeavtalen i Larvik kommune, var deltakelse i prosjektet «Nytt Blikk» som tok for seg behovet for arbeidskraft i Helse og Omsorg, kvalitet i tjenestene 24 timer daglig, syv dager i uka og for å unngå uønsket deltid. Nytt Blikk var en forløper for Tørn arbeidet. Det ble da sett at det var et behov for økonomisk incitament for å få ansatte til å jobbe flere helgetimer.

Larvik kommune har hatt forholdvis lav gjennomsnittlig stillingsstørrelse for sine ansatte, samtidig som behovet for vikarer spesielt i helger har vært stort. For å få økt stillingsstørrelsene til ansatte er det nødvendig at (alle) ansatte arbeider flere helgetimer enn tradisjonell 3 hver helg.

Avtalen om helgearbeid har vært utarbeidet i samråd med tillitsvalgte fra NSF, Delta, Fagforbundet og FO.

For år 2022 ble det brukt 6,9 millioner til avtalen. Det ble for år 2023 brukt ca 9,6 millioner på avtalen. Budsjettet for helgeavtalen for 2024 ble satt til 9,9 millioner. Noe som viste seg å være for lite. Omdisponering av andre midler til bruk på helgeavtalen har blitt ansett for å være vanskelig da hovedtyngden av midlene i Helse og Mestring er knyttet mot fast lønn.

Hovedtariffavtalens bestemmelser om godtgjøring for helgearbeider p.t. et tillegg på 22%. De aller fleste har i dag kr 70,- pr time.

Mange kommuner inkludert Larvik har spilt inn til KS at godtgjøringen for helgearbeid må økes, slik at ansatte får en bedre godtgjøring for å arbeide på lørdager/søndager. Arbeidet opp mot KS for å ha fokus på dette inn mot neste lønnsoppgjør videreføres.

Aktuelt tiltak:

Larvik kommune hadde ved inngangen av 2024 en helgeavtale med følgende satser:

Langvakter 4 hver helg kr 22 500 pr år Langvakter 3 hver helg kr 25 200 pr år Langvakter 2 hver helg kr 39 600 pr år
Ordinær vaktlengde 2 hver helg, kr 22 500 pr år

Påbakgrunn av den økonomiske situasjonen i Helse og Mestring, såkommunalsjefen seg nødt til å redusere beløpene i helgeavtalen med 1/3. Det betyr at Larvik kommune fortsatt har ekstra betaling for helgearbeid, men beløpene er redusert.

Nye beløp fra 01.08.2024:
Langvakter 4 hver helg kr 15 000 pr år Langvakter 3 hver helg kr 16 800 pr år Langvakter 2 hver helg kr 26 400 pr år
Ordinær vaktlengde 2 hver helg, kr 15 000 pr år

Reaksjonene fra ansatte kom bl.a. fordi virksomhet sykehjem og Larvik Helsehus gikk over til kalenderplan 17 juni 2024, og de ansatte føler da at de har takket ja til å ta på seg flere helgetimer på feilaktig grunnlag. Det har også kommet reaksjoner fra ansatte hvor virksomheten de jobber i ikke har startet opp med Tørn enda.

Pr august er det 522 som kommer innunder helgeavtalen, herunder: – 307 ansatte som har lang vakter hver 4 helg
– 80 ansatte som har lang vakter hver 3 helg
– 22 ansatte som har lang vakter hver 2 helg
– 113 ansatte som har ordinære vakter 2 hver helg

Veien videre

Larvik kommune fortsetter, og utvider satsingen av Tørn til virksomhetene Hjemmetjenester, virksomhet for funksjonshemmede og virksomhet for psykisk helse og avhengighet, (VPA).

I løpet av 1.halvår vil alle avdelingene med døgndrift ha gjennomført kartlegging og startet med kalenderplan og årsturnus.

Larvik kommune som arbeidsgiver jobber aktivt inn mot KS for å få økt helgetilleggene slik at det økonomisk blir mer attraktivt å jobbe på disse dagene. Les hele melding her, 21 august 2024 Bonusavtalen

 

Onsdag 4 september legges saken frem i utvalget og vil sendes videre til formannskap /kommunestyre de neste ukene.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

* Følg Bøkebloggen på Facebook *