Liv Hege Refsdal (født 6. november 1963 i Larvik) er forfatter og lærer. Hun har fått flere noveller på trykk i ukeblader som Hjemmet og Familien.[1] Refsdal er opptatt av det overnaturlige. Hun har skrevet ganske mange overnaturlige historier for Allers og Norges største alternative blad Magic Magasin.

Hennes foreldre er Ragnar Refsdal (1942–) og Gunn Evy, f. Haakestad (1942–2016). Faren var murmester, senere akupunktør, mens moren jobbet på Bin Dek med dekorasjoner fram til Liv Hege Refsdal ble født. Begge foreldrene ble født i Larvik.

Liv Hege Refsdal er eldst i en søskenflokk på tre. Hun har de to yngre brødrene Gunnar (1967–) og Reinert (1976–). Gunnar Refsdal var trommeslager i bandet Drama.

De første årene av sitt liv bodde Liv Hege Refsdal på Vasvik i Brunlanes. I 1969 flyttet familien til Svaleveien 12 i Byskogen i Larvik, og det er dette hun ser på som sitt barndomshjem. Der bodde Refsdal fram til hun flyttet hjemmefra som 18-åring.

Hun har en voksen datter.

Refsdal begynte å synge i Ten Sing-koret Y-sing i 1978 og var med i koret fram til hun var ferdig på Larvik gymnas i 1982, hvor hun gikk på språklinjen. Etter det var Refsdal elev ved Hedmarktoppen folkehøyskole i ett år. Hun fortalte dette i et intervju med Bøkebloggen«Etter at jeg var praktikant i en barnehage i Sør- Trøndelag, ble det klart for meg at jeg ville jobbe med barn, og særlig med barn som kanskje hadde litt mindre håndbagasje enn andre. Jeg tok førskolelærerutdannelse med spesialpedagogikk på Eik lærerhøyskole, og var ferdigutdannet etter tre år, i 1988.»

Refsdal jobbet som førskolelærer i Bergeskogen i ett år og som avdelingsleder og styrerassistent i Ulåsen barnehage i 12 år. I 2001 begynte hun å jobbe som lærer/spesialpedagog på Frøy skole.

Refsdal begynte å skrive som tenåring: Brevvenner, dagbok, dikt og noveller.

Hun var én av 225 bidragsytere til boka Øyeblikkslykke – et pusterom i hverdagen, som ble utgitt på Damm forlag i 2001. Refsdal fortalte dette i et intervju i Østlands-Postens utgave av 27. september 2001: «Det var en utlysning i bladet Familien for et års tid siden, og da sendte jeg inn et par bidrag.» Det valgte bidraget, som ble plassert under emnet «Jul», handlet om hvordan Refsdals datter reagerte da hun fikk vite at moren var blitt frisk av kreftsykdommen.

Kordirigent Thor Petter Thomsen skrev sangen «I natt står julen for døren». Han fikk lærerkollega Refsdal til å skrive tekst. Urframføringen fant sted i Stavern kirke 16. desember 2005 med Cecilie Schilling som solist.

Mikkel og Ekornia, som utkom i 2007, ble Refsdals debut som barnebokforfatter. Samme år kom oppfølgeren Mikkel og låveskrinet ut. Tredje bok i serien, Mikkel og Auroras hemmelighet, ble utgitt i 2008.

Elevassistent ved Frøy skole Jørun Halvorsen foreslo at Refsdal skulle lage en musikal av Mikkel og Ekornia. Idémaker Halvorsen hadde ansvaret for regien, Sølvi Elise Halvorsen komponerte musikken, og Refsdal skrev tekstene. Hele 58 elever ved skolen og en stor lærerstab var involvert i prosjektet. Tekstene fra musikalen ble i 2010 utgitt som egen bok, med CD-plate som vedlegg. Musikalen ble framført på Sliperiet 11. mars.

I 2011 avsluttet Refsdal serien med boka Mikkel og Aurora hjelper naturen. Alle bøkene i serien om Mikkel utkom på Publica Forlag.

Høsten 2010 begynte Refsdal å arbeide med lydboka om Foldvik familieparks maskot, eselet «Foffa». Lydboka Oki-donki, har du sett på maken, Foffa tar saken ble ferdig året etter.

I 2012 utkom Refsdals første voksenbok, novellesamlingen Kjærlighet, løgner og ølglass, som bestod av 13 noveller. Refsdals bøker ble utgitt på LIV Forlag 2012–2017.

I 2014 ga LIV Forlag ut boka VestfoldLiv – Ville, vakre, våte Vestfold i samarbeid med Tunsberg Litterære Selskap. I forbindelse med dette ble skrivende fra hele fylket bedt om å sende bidrag. Refsdal var blant de elleve fra Larvik som deltok.

Barneboka Boletta og himmelske mormor ble utgitt i 2015.

Noen enkle tegninger og et knippe velvalgte ord ble til kortboka Livsvisdom i 2016. I 2017 kom kortboka Bokvisdom, som også var illustrert med hennes tegninger.

I 2021 ble boka Kroppens mystiske signaler utgitt på forlaget Giutbok.no. Den er beregnet både for barn og voksne.

Morten Bakkeli.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *