Bøkebloggen fikk for noen dager siden en mail fra Lene L. Hansen som er amatørskuespiller i Larvik teater. Hun kontaktet oss angående forestillingen Festiviteten 150 år som som skal spilles i festsalen på Festiviteten i slutten av september.

Forestillingen omhandler kjente historiske personer som har hatt en tilknytning til Larvik by og/eller Festiviteten gjennom tidene. Blant annet Bjørnstjerne Bjørnson, Elling, Hanna Winsnes, Ole Bull, Erik Bringedal og Augusta Abrahamsen, Maria Sachnowitz m.fl.

Maten som blir servert er hentet fra Hanna Winsnes’ kokebok og er bokstavelig talt historiske retter. Billetter kan kjøpes på Bølgen.

Fire kvelder i høst blir det mulig for larvikspublikumet å ta til seg både åndelig og legemlig næring på Festiviteten. Det første er det aktørene til Larvik Teater som står for, og det andre blir besørget av kokkene og servitørene på Ellings Kafé.

Premiereforestillingen er fredag 27. september 2024 klokka 19:00. De øvrige forestillingene spilles lørdag 28. september, fredag 4. oktober og lørdag 5. oktober. Billetter kan bestilles på hjemmesiden til Bølgen.

Bøkebloggen sendte derfor over noen spørsmål til Larvik Teater og under kan dere lese svarene:

– I hvilken grad vil dere si at Erik Bringedal, som var Larviks ordfører i fire år (2019–2023), var en historisk person?

«-Larvik Teater intervjuet Bringedal om hvordan det kom til at Thore Liverød kjøpte Festiviteten for ei krone i juni 2020. Liverød ved Alfa Eiendom brukte kun 1 år og mer enn 50 millioner kroner  på å ferdigstille Festiviteten til all sin fordums prakt. Sammen med Mad arkitekter ble det skapt et hus for folket igjen. Innslaget om tidligere ordfører og Thore Liverød sin samtale om denne avtalen er basert på intervjuet med Erik Bringedal som dessverre døde etter sykdom 16.8.24. Det er avklart med familien at tablået kan settes opp igjen».

– Er det noen som skal binde de ulike tablåene sammen, for eksempel en konferansier?

«-Det er ingen konferansier mellom tablåene, plutselig står Hanna Winsnes i døra eller kjenningsmelodien for at sceneteppet går opp spilles. Publikum får oppleve skuespillerne på nært hold fordi hele salen i tillegg til scenen tas i bruk».

– Blir det musikalske innslag? Det hadde vært interessant å høre hun som portretterer Maria Sachnowitz framføre «Månestrålen».

«-Det er noen musikalske innslag i løpet av kvelden blant annet Ole Bull spiller fiolin for oss. Og ja, vi kan røpe at Marie Sachnowitz synger Månestrålen. Det er både vakkert og rørende».

– Hvor mange skuespillere medvirker totalt?

«-Vi er 7 skuespillere som deltar og alle har mange forskjellige roller. Det betyr raske skift og mye kostymer».

– Hvem fikk idéen til forestillingen, og når begynte dere å arbeide med den?

«-Ideen til forestillingen hadde Mari- Ravler Johansen, tidligere styreleder i Larvik Teater. Arbeidet med forestillingen begynte våren 2023 etter at Mari leste i boka  «Festiviteten – for folket i 150 år» at jubileet ville være i 2024. Nils-Erik Kvamme og Terje Svendsen er bokas forfattere, og du finner også bidrag fra Ingvar Ambjørnsen, Aina Aske og James Ronald Archer. Boka er et funn for alle som er interessert i lokalhistorie og hvordan det var mulig å gjenreise den ærverdige bygningen på under et år».

– Hvor mange ganger i uka har dere øvd?

«-Forestillingen ble først satt opp i mars 2024. Så har vi hatt en lang pause til etter sommerferien. Nå øver vi en til to ganger i uka inn mot nyoppsetningen siste helga i september og første helga i oktober».

– Larvik Teaters styreleder, Geir-Atle Johnsen, er regissør. Han har også skrevet mye av manuset? Hvem flere har bidratt?

«-To av tablåene tar utgangspunkt i portretter som Ane Ringheim ved Larvik Museum skrev til byjubileet Vi350, og de seks andre tekstene er skrevet av Rita Kilvær. Geir-Atle Johnsen har dramatisert tekstene for scene bortsett fra teksten om Hanna og Elling. Tablåene er fra Festivitetens lange historie og om episoder fra andre steder i Larvik sentrum samt en som er ren fantasi. (Hanna og Elling)»

– Hvordan har dere fått tak i kostymer fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet? Har dere sydd dem selv?

«-Noen av kostymene er kjøpt fra Den norske opera sitt kostymelager og er allerede brukt i Archerspelet. Andre kostymer er satt sammen av ulike plagg som fremstår historisk korrekt. Et par av kjolene stammer faktisk fra en film som heter Balladen om mestertyven Ole Høiland fra 1970. Øyvind Vennerød bestefaren til et av Larvik Teater sine medlemmer var produsent for filmen og kostymene er forblitt i familiens eie».

– Hvor mange numre er det i alt, og hvor lenge varer forestillingen?

«-Det er 8 tablåer i løpet av kvelden og disse fordeles før og etter rettene. Maten som serveres i løpet av kvelden er inspirert av kokeboken til Hanna Winsnes som hun skrev mens hun bodde på Tanum prestegård. Kjøkkenet legger selvfølgelig til rette dersom noen har allergier eller er vegetarianere eller lignende, men maten er kjempegod».

– Vi har sett den kjente Høyre-politikeren Rita Kilvær i en kort videosnutt. Hvilken rolle skal hun spille?

«-Rita spiller Hanna Winsnes, journalist i Østlandsposten i 1909 og fru Sommerfelt gift med herr Sommerfelt, rektor ved pikeskolen i Larvik. De var nære venner av Bjørnstjerne Bjørnson og han pleide å overnatte hos dem når han besøkte Larvik».

– Kommer noen av numrene til å ta for seg «vanlige» folks liv i Larvik?

«-Det vil bli glimt av vanlige folks liv også. Spesielt vil vi fremheve historien om Lars Lauritzen som var gatefeier i Larvik i 1909 da kommunestyret vurderte å tillatte automobiler i Larvik».

– Ønsker dere at publikum skal kle seg i tidsriktige kostymer, slik som i det populære britiske varietéshowet The Good Old Days?

«-Publikum får litt oppgaver i løpet av forestillingen, de blir bla bedt om å dele seg i to når Bjørnstjerne Bjørnson taler på Festiviteten i 1882, de som er for hans politikk og de som er imot. Det skapte stort engasjement i mars. Det hadde vært veldig morro om folk kledde seg ut, men det var ingen som gjorde det i første runde. Kanskje noen tar utfordringen nå»?

– Til sist: Blir det Archerspelet i år?

«-Dessverre har vi ikke klart å stable på beina nok folk til prosjektledelse og frivillige til å gjennomføre dette store spelet igjen. Men vi ønsker veldig å få dette på plass om ikke neste sommer, så kanskje året etter. Hvis det er noen som går med skuespillertalent, håndverkskunnskap, er gode på å organisere eller har andre talenter så ta kontakt med oss i Larvik Teater».

Bøkebloggen takker Geir Atle Johnsen og Rita Kilvær som har svart på spørsmålene. Vi ønsker Larvik Teater lykke til med forstillingene de neste ukene.

Her er noen bilder fra forestillingen.

Festiviteten 150 år Foto: Larvik Teater

Festiviteten 150 år Foto: Larvik Teater

Festiviteten 150 år Foto: Larvik Teater

Festiviteten 150 år Foto: Larvik Teater

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.