2 august 2024 har postmottak hos Larvik kommune mottatt et brev som er sendt til kommunalsjef Guro Winsvold.

Brevet er sendt fra en person som i 2019 fikk medhold av Fylkesmannen i en sak og personen mener at instruksene som Fylkesmannen påpekte i 2019 ikke har ført til endring i rutinene i Larvik kommune.

Det står blant annet dette i brevet som er datert 2 august 2024:

Viser til vedlagt vedtak fra 2019. Her gir Fylkesmannen klar instruks om at det er kommunen som har ansvar for alle med omsorgsbehov over 18 år, samt at kommunen skal se på kompenserende tiltak der støttekontakt ikke er skaffet.

Jeg har selv sendt inn en rekke klager og har feks selv opplevd at Tjenestekontoret i dag, møter meg med at familien må ta oppgavene. Et argument som ikke hører hjemme, fordi kommunen har fullt ansvar etter lov, å sørge for at innbyggerne får nødvendige tjenester. Her kommer jussen før økonomi, og kommunen må prioritere de oppgaver som loven gir, både i budsjett og praksis. Og i det minste følge vedtak fra ankeinstans.

I tillegg er det aktuell sak i media pr i dag, om at støttekontakt ikke er skaffet til veie av kommunen, slik at et menneske har vært innesperret i et halvt år. Da nytter det ikke å bare beklage ,men å sørge for kompenserende tiltak som oppfyller det å å bistå til å komme ut. Kanskje omgjøre vedtaket og gi BPA istedet. Kutt i støttekontakt, aktualiserer andre lovpålagte verktøy kommunen skal ha i redskapsskuffen og gjør at BPA blir aktuelt. Larvik kommune kan ikke bare forholde seg passiv når folk ikke får den hjelp de har rett på.

Jeg vedlegger vedtak vi fikk i 2019, med klar instruks til Larvik kommune om å endre rutinene og holdningen og lovforståelsen. Jeg ønsker å se disse instruksene i bruk, nå oppfører kommunen seg nøyaktig som i 2019, uten å ha tatt læring eller oppfylt ankeinstansens pålegg.

Disse instruksene er generelle og påpeker hva lovområdet sier om kommunens plikter.

Nå er det krise og diskriminering av utviklingshemmede og mennesker med funksjonsnedsettelser i kommunen. Og det samler seg til et stort opprør blant oss pårørende.

Larvik kommune har markert seg negativt landet rundt, ressurssterke familier flytter ikke tilbake til Larvik fordi de har barn med bistandsbehov og heller blir boende i kommuner med større omsorgsforståelse, og Larvik går glipp av høyt utdannede foreldre med mange ressurser forøvrig.

I tillegg får kommunen statlig tilskudd på kr 860 000 kr pr år for hvert individ med utviklingshemming som diagnose. Det er 231 innbyggere med den diagnosen. Dette blir over 198 mill kroner til kommunen. Anslagsvis blir det et stort overskudd på området, men kommunen fortsetter å innskrenke denne gruppas rettigheter og lager diskriminerende løsninger som å samle alle i samme grupper, istedenfor å oppfylle individuelle rettigheter til verdig saksbehandling og tjenester etter individuelle behov.

Larvik er pr i dag en kommune med svært dårlig rykte, og dette er fortjent. Holdningen til mennesker som trenger bistand må endres, og administrasjonen må heller kjempe om større del av budsjettet og stå på de svakes side mot ukloke politiske beslutninger. Les hele brevet her, 2 august 2024 Til kommunalsjef Guro Winsvold

Bøkebloggen sendte saken over til ordfører Gulla Løken og varaordfører Johnsen før publisering for å få en kommentar. Ordfører svarte raskt opp og skrev følgende:

«-Politisk ledelse går, naturlig nok, ikke inn i enkeltsaker. Jeg har likevel undersøkt vedlagte klage som er fra 2019».

«-Å ivareta alle våre innbyggere på best mulig måte er viktig, og noe vi kontinuerlig jobber med. Rammene, og organisering av arbeidet rettet mot denne gruppen, vil bli vurdert i forbindelse med Strategidokumentet senere i høst».

Saken er også sendt over til kommunedirektøren for å få en kommentar på saken. Fikk  denne kommentaren tilbake:

«-Kommunalsjef Guro Winsvold viser til svaret fra ordfører og har ikke ytterligere kommentarer». 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

* Følg Bøkebloggen på Facebook *