Robek-lista er et register over kommuner som er i økonomisk krise og hvor staten har tatt kontroll over økonomien og begrenser bl.a. nye låneopptak. Se listen som viser oppdatert liste over alle kommuner på Robek her.

NRK Vestfold satt fokus på Kragerø kommune og laget sak om dette. De skrev blandt annet dette:

«I Kragerø kommune har statsforvalteren overtatt mye av styringa etter et stort underskudd i 2023.

Ordfører i Kragerø, Charlotte Therkelsen, reagerer sterkt på at Staten tjener hundrevis av millioner på kommunenes gjeld.

Norges eneste Rødt-ordfører viser til at 157 kommuner gikk i null eller i minus i fjor. Og hun tror at tallet blir enda høyere i år. Nå mener hun at kommunene trenger en krisepakke. Både med kortsiktige krisetiltak og noe som kan bedre økonomien på sikt». Les hele saken her.

Larviks ordfører Birgitte Gulla Løken ble intervjuet på direkten av NRK i forbindelse med den samme saken. Hør hele intervjuet med ordfører Gulla Løken i Larvik her.

Etter at Bøkebloggen hørte hennes uttalelser så sendt vi henne en mail med disse spørsmålene:

«- Birgitte Gulla Løken, du uttalte overfor NRK at det var ingen fare for at Larvik kommune vil havne på ROBEK-lista. Var det ønsketenkning, eller oppfyller ikke Larvik de kriteriene som skal til for å komme på den lista? Kan du utdype dette nærmere?»

«- Det kommende budsjettet blir det første som skal legges fram UTEN eiendomsskatt. Det forrige budsjettet inkluderte eiendomsskatt. Likevel fremmet Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti forslag som ville ramme skolebarn, sykehjemsbeboere og personer med psykiske lidelser. Dere gikk tilbake på flere av forslagene etter sterke protester fra disse utsatte gruppene.»

«-Hvis dere denne gang stiller liknende forslag, vil dere også bli møtt av massive protester. For at budsjettet skal gå opp, kan dere ikke trekke tilbake disse forslagene.  Kan vi regne med at koalisjonen ikke kommer til å legge fram kontroversielle forslag til besparinger, som i ytterste instans kan føre til at budsjettet blir seende helt annerldes ut enn opprinnelig? Da er det mulig at Larvik snart kommer på ROBEK-lista.»

«- Du ga i radiointervjuet et inntrykk av at Larvik er en velfungerende kommune. Kommunaldirektøren har sluttet. Det er krise i eldreomsorgen og omsorgen for personer med psykiske lidelser. Ansatte klager på taushetskulturen. Burde ikke lytterne ha fått vite om det også?»

Stor takk til ordfører Gulla Løken som er  på hytta og har gjester, men allikevel svarer opp på våre spørsmål. Hun kommer med følgende (samlet) kommentar:

«-Hele kommune-Norge står i en stor omstilling. Uavhengig av om statsministeren heter Erna eller Jonas vil kommunens utfordringer ikke bli løst med tilstrekkelig økte overføringer. Norge er allerede det landet blant alle OECD-land med høyest offentlig forbruk. Det er fordelingen av midlene mellom kommunene det må gjøres noe med. Bare ved å bli løftet til landsgjennomsnittet ville Larvik i år hatt 112 millioner kroner mer å rutte med. Jeg har derfor tatt initiativ til et kommuneopprør for et mer rettferdig system. Det skal ikke være slik at adresse avgjør kvaliteten på tjenestene innbyggerne mottar. Eiendomsskatt er en frivillig skatt kommuner selv kan velge å kreve inn fra sine innbyggere. At noen innbyggere skal betale eiendomsskatt for å finansiere helt grunnleggende tjenester, mens andre får penger rett fra statskassa til de samme tjenestene, er ikke greit».

«-Dessuten: om vi så hadde hatt alle pengene i verden hadde ikke det løst vår tids største utfordring; tilgang til arbeidskraft, særlig innen eldreomsorg og helse. Derfor må vi endre måten vi drifter kommunen på. Noe Larvik kommune er godt i gang med. Kommunedirektøren er tydelig på at, uavhengig av eiendomsskatt, må endringer og omstillinger til. Larvik kommune har hittil i år tatt ned 92 stillinger (1. linje tjeneste er i det borgerlige budsjettet sagt at skal skjermes). Kommunedirektøren legger 30. oktober frem et budsjett for neste år uten eiendomsskatt. Å fjerne eiendomsskatten er noe mitt parti Høyre gikk til valg på, noe vi for vår del akter å innfri».

«-Så blir omstillingene tøffe, og protester og reaksjoner vil komme, slik man kan lese om i alle lokalaviser over det ganske land, også i kommuner som krever innbyggerne sine for maks eiendomsskatt. Dette fordi eiendomsskatt blir en sovepute som gjør at nødvendige omstillinger skyves på».

«-Jeg synes heller ikke vi må glemme at vi er inne i en dyrtid, med høy inflasjon, noe som er tøft for mange innbyggere. En ekstra skatteregning vil for mange være en stor belastning».

Da er det bare å vente på Larvik kommunes budsjett for 2025 !

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *