Det er med stor bekymring jeg leser at Larvik kommune igjen vurderer å selge Munken, eller Teaterhuset Munken som vi i «LBU-teaterfamilien» kaller det!
Teaterhuset Munken har siden 2012/13 vært Larvik Barne- og Ungdomsteaters faste tilholdssted både når det gjelder kursaktiviteter og teaterproduksjoner. I løpet av de 12 årene vi har driftet Teaterhuset, har foreningen (for det er det vi er, en frivillig forening!) satt opp 42 egne produksjoner på den ærverdige scenen. Det er ganske imponerende, om jeg skal få si det selv!
Rundt 150 barn og unge er ukentlig på teaterkurs, eller med i de to ensemblene som for tida jobber mot juleforestillingen vår. «Jakten på Juleskurken» gleder vi oss til å vise Larviks publikum for 5.gang, 7.-15.desember.
Når det gjelder teaterkurs, tilbys det fra 5 år og oppover. Vi har minikurs (5-7 år), barnekurs (8-10 år og 10-12 år), ungdomskurs, «Teater for alle» – et teaterkurs tilpasset ungdom med særskilte behov, DUS (Den Unge Scene) og Prosjekt Teaterverksted. De fleste kursene har en deltakeravgift, men det er ikke familiens økonomi som skal være avgjørende for teatergleden, så vi har bonus- og gratisplasser også. Denne høsten starter vi opp med språkkafe, hvor ungdom med annen språkbakgrunn enn norsk kan komme etter skoletid og praktisere språket og bli kjent med LBU ungdommer, spille spill, diskutere, lage pod caster og få seg en rimelig matbit i Teaterkafeen. Ungdommene på Språkkafeen vil også inviteres til å være med på Ungdomskveldene, som våre yngste styremedlemmer arrangerer noen fredager i halvåret. Språkkafeen er støttet av IMDi (Integrerings og Mangfolds Direktoratet) via Larvik kommune.
I sommer, som foregående år, inviterte LBU til Teatersommer. Det ble holdt teaterkurs for 90 barn og unge fordelt på tre uker, og 15 ungdommer fra 15 år fikk sommerjobb takket være gave fra Gjensidigestiftelsen.
Det siste tilskuddet i «teaterfamilien» vår er Larvik kommunes «Fargespill», et barne- og ungdomsprosjekt med fokus på kunst, kultur, inkludering og identitet, som nå har flyttet øvelsene sine til Teaterhuset. Gleden over å kunne utvide Teaterhuset Munkens funksjon som mangfolds og integreringsarena er stor! Larvik Barne- og Ungdomsteaters filosofi og målsetting om at Teaterhuset Munken er en viktig møteplass, et sted for alle å høre til, forsterkes ytterligere med den nye tilveksten til «teaterfamilien». Så på tirsdagskveldene er det ikke mye ledig plass å oppdrive, selv om huset er stort!
Hver ukedag og de fleste helger er Teaterhuset i bruk, så støvet rekker ikke å legge seg. En nyetablert filmklubb inviterer til filmkveld i salen i desember, for mange blir det moro å være «på kino» på Munken igjen.
Larvik Barne- og Ungdomsteater har siden leieavtalen med Larvik kommune ble inngått i 2013, investert mange millioner i Teaterhuset Munken. Eventyret startet med en fantastisk gave fra Gjensidigestiftelsen på kr.900 000, og det ble investert i nye publikumstoaletter, scenen og sceneriggen ble oppgradert og sertifisert for bruk (lys/ lydrigg og scenetrekk), nytt «front of house» (tekniker boks) bak i salen, garderober pusset opp og den gamle kiosken ble «Teaterkafeen».
Etter hvert ble kjøkkenet pusset opp og totalrenovert, nytt handicaptoalett kom på plass ved sceneinngangen nede. Lokalene i 2.etasje er pusset opp med stort øvingsrom (Speilsalen), ny funksjonell systue, kostymelager og rekvisittrom. Utenfor har verandaen fått en nødvendig oppgradering. I 3.etasje innviet vi i fjor et stort, lyst og flott øvingsrom med tilstøtende lydstudio.
Leieavtalen med Larvik kommune var på 10 år, og foreningen forpliktet seg på å ivareta og vedlikeholde det innvendige, betale alle utgifter forbundet med huset,- også avtaler kommunen hadde inngått med eksterne aktører, som alarmselskaper mm. I tillegg skulle de 900 000 kronene vi hadde fått i gave fra Gjensidigestiftelsen utgjøre leiesummen på 90 000 kroner pr.år i 10 år. Høsten 2017 ble leieavtalen forlenget til 20 år av kommunestyret, og gjelder fram til 2034. Det er de samme økonomiske betingelser som gjelder fra 2024, med innvendig vedlikehold til en verdi av 60 000 kr, og kr.90 000 årlig innbetalt til kommunen.
Larvik Barne- og Ungdomsteater får hvert år tilskudd til drift fra Larvik kommune, på lik linje med andre foreninger og lag (avhengig av medlemstall). I 2024 mottok foreningen kr.125 000. Det er penger som kommer svært godt med!
Hvordan er det mulig for en frivillig forening å drive og drifte et hus som Teaterhuset Munken? Det skulle egentlig ikke vært mulig, bare strømutgiftene i 2023 utgjorde kr.670 000 på fjorårets regnskap. For spesielt interesserte kan LBUs regnskaper framlegges, de er godkjent av statsautorisert revisor. Takket være generøse gaver fra Sparebankstiftelsen, Extrastiftelsen, Gjensidigestiftelsen, Barne- og familiedirektoratet (Bufdir), ulike banker og organisasjoner har det vært mulig å få driften til å «gå rundt». Når forestillingene våre går med overskudd, er det fantastisk å la pengene gå inn i driften av det, for svært mange, livsviktige Teaterhuset Munken.
Styret i Larvik Barne- og Ungdomsteater er i sannhet et arbeidende styre! Det legges hvert år ned tusenvis av dugnadstimer i alle deler av organisasjonen. Mange foreldre og andre støttespillere stiller ukentlig på dugnad i snekkergruppa, på systua eller i kafeen, med regnskapsførsel og organisering, søknadsskriving og markedsføring. Uten denne frivilligheten hadde det ikke vært mulig å opprettholde det livskraftige Teaterhuset Munken med sitt store og unike tilbud til Larviks barn og unge.
Men det er viktig å understreke at deltakelse i dugnadsarbeidet ikke anses som et slit i teaterfamilien. Teaterhuset er en møteplass også for foreldre og foresatte, som ukentlig møtes til en kopp kaffe eller en middag i Teaterkafeen, mens barna er på kurs og de selv gjør seg klare til kulisselaging eller kostymesøm. Flere frivillige voksne som ikke har barn på teateret, jobber også «i kulissene», og de uttrykker at Teaterhuset Munken er en viktig arena også for dem. Her er vi alle medeiere, og medansvarlige for et godt miljø og et inkluderende fellesskap! I alle årene LBU har fått leie Teaterhuset Munken, har mantraet vært at «Huset er «vårt!» – vi «eier» det sammen!» Måtte vi få fortsette å si det i uoverskuelig framtid!
Hva skjer hvis Teaterhuset Munken selges?
150 barn og unge i alderen 5-20 år står uten et viktig, for mange «livsviktig», fritidstilbud og en trygg og inkluderende arena hvor du kan være deg selv. Det blir slutt på LBUs teaterproduksjoner. Det blir ingen Teaterkafe som møteplass for ung og gammel. En fantastisk, historisk teatersal blir borte, og en viktig del av Larviks sjel forsvinner med den. Et historisk bygg, egentlig av nasjonal interesse (noe jeg ikke skal gå inn på her), går en ukjent skjebne i møte. Men det aller, aller mest bekymringsfulle som jeg må få gjenta på nytt, er den ukjente skjebnen den store gruppen av Larviks framtidige voksne går i møte når Teaterhuset Munkens dører ikke lenger kan åpnes av dem!
Larvik 01.11.2025
For styret i Larvik Barne- og Ungdomsteater
Kari Brekke Nilsen (styremedlem)
Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.