Bøkebloggen publiserte 3 april 2025 saken «Fem av seks sjefer i ledergruppen i Larvik kommune er konstituert i sine stillinger». Les saken her.

I forbindelse med denne saken fikk vi følgende kommentarer fra Elin Ørjasæter.

-Dette er en ytterst uheldig situasjon og jeg vil anta at mye av driften nærmest er lammet for tiden. Langvarige problemer mellom politikere og administrasjon har skapt et arbeidsmiljø der de som har mulighet til det flykter. 

-Jeg synes Per Manvik urettmessig har fått all skyld. I kommentarfeltene og på sosiale medier er jo ikke han den verste. Jeg vil anta at oppførselen i kommentarfeltene gjenspeiles i måten politikerne oppfører seg overfor administrasjonen. Flere Høyre-politikere oppfører seg jo som bøller.

Ørjasæter engasjerte seg i Østlands-Postens sak mot Cato Nordahl (lenke), der Østlands-Posten ble felt i Pressens faglige utvalg. Nordahl er en mann som jevnlig kommer med harde utfall i kommentarfeltene i Østlands-Posten. Ørjasæter offentliggjorde sms-er der mangeårig ledende politiker i Larvik Høyre, Gjert Gjertsen, hadde kommet med langt verre trusler overfor Nordahl enn vise versa. Det interessante her er jo rollene, sier Ørjasæter. Ellers i politikken er det skikk og bruk at alminnelige borgere kan bruke harde ord og komme med usaklige angrep, mens politikerne opptrer med større grad av verdighet hvis de ønsker å ta til motmæle. I Larvik er det omvendt, politikerne er verre enn vanlige folk.

Morten Riis-Gjertsen, nåværende ledende Høyre-politiker, skrev i kommentarfeltet om Cato Nordahl at «I de fleste sammenhenger levnes angiveren liten ære. I strenge fengselshierarkier plasseres angivere og pedofile på bunn, under ranere og mordere. Noen er så upopulære at de må sitte på egne avdelinger.»

Et slikt personangrep er det mest nedrige jeg har sett fra noen politiker noensinne, rettet mot en borger uten noen politiske verv. Disse to, Riis-Gjertsen og Gjertsen, erkjenner ikke at som politikere må de oppføre seg skikkelig, også overfor angrep som føles urimelige. At Gulla Løken og Offenberg aksepterer slik oppførsel, tyder på at Larvik Høyre har en mobbekultur. De som burde grepet inn og ristet mannfolkene sitter åpenbart helt stille og lar gutta holde på.

Ørjasæter jobbet fem år som kommentator i E24 og følger nå rikspolitikken som spaltist i Nettavisen. Hun er dosent i HR og har holdt en rekke foredrag for statlige etater og kommuner om personalledelse, herunder ytringsfrihet for ansatte og bruk av sosiale medier. Før dette var hun headhunter med statlige direktorater og departementer på kundelista.

Ørjasæter har fått med seg at Larvik-politikerne er kraftig irritert på Bøkebloggens redaktør Arne Sandes (som også skriver denne teksten, red.anm). Og hun humrer litt over denne kommentaren fra Riis-Gjertsen (på Facebook) om Sandnes: «Dette er spredning av ondsinnede paranoiditeter utført av en som er sint på alt og alle innenfor politikk og samfunnsliv. Det er rett og slett synd på’n.»

En så barnslig bruk av hersketeknikker fra en politiker har også en mørkere side, mener Ørjasæter: Sammenholdt med de to juridiske rapportene som viser at politikerne har gått langt utenfor sine rammer i plan- og byggesaker, tegnes et bilde av en politikerstand som er ganske spesiell. Den som tør å bli ny kommunedirektør i Larvik påtar seg et kamikaze-oppdrag.

Ørjasæter var en periode med i styret i Larvik Senterparti og har altså snust litt på lokalpolitikken.

-Jeg stusset på et møte der samtlige partier var til stede, over begeistringen det borgerlige flertallet la for dagen da en eiendomsutvikler karakteriserte de ansatte i kommunen i friske ordelag. Tonen var hatsk og latterliggjørende, men ble møtt med begeistring og klapping av hele den borgerlige fløyen. Til slutt tok heldigvis en av «mine», nemlig Olav Nordheim, ordet og sa at man snakker ikke slik om folk som ikke er til stede. For ordens skyld, møtet gjaldt en sak der jeg selv er inhabil. (Sørskogen).

– Jeg var virkelig overrasket over at Høyres, Krfs og Fremskrittspartiets representanter nærmet godtet seg over ethvert usaklig angrep som kom om de ansatte i kommunen. Det var som å være i en skolegård der en gjeng står og heier når den sterkeste gutten sparker en som ligger nede. For ingen i kommunen var jo der for å kunne forsvare seg. I realiteten gjorde de ansatte hva de kunne for å få gjennom en utbygging (Sørskogen) slik at den ikke skulle bli stanset på høyere hold senere. De gjorde altså den jobben politikerne hadde bedt dem gjøre, og de mottok bare mobbing i retur.

-Per Manvik tok ikke ordet på dette møtet så vidt jeg husker, kanskje var han ikke til stede. Min formodning er at Per Manvik er en av mange som ikke har behandlet de ansatte med alminnelige respekt. Men det er veldig behagelig for de andre å legge all skyld på ham.

-De andre politikerne, som nå tar hektisk avstand fra Manvik i spaltene samtidig som de sørger for at han blir sitttende, har ingen kredibilitet i mine øyne. De har tillatt fremferden hans fordi de har likt den, er min teori. Nå later de som de har endret seg, sier Ørjasæter, før hun konkluderer:

-Larvik-politikken sliter med en mobbekultur på borgerlig side.

Bøkebloggen sendte saken over til gruppeleder Marie Offenberg,H, gruppeleder Sebastian Ytrevik,Frp, gruppeleder Olaf Holm,Krf, ordfører Birgitte Gulla Løken.H, Per Manvik,Frp, Morten Riis Gjertsen,H og Gjert Gjertsen,H for å komme med tilsvar/kommentar før publisering.

Gruppeleder Sebastian Ytrevik,Frp var raskt ute og kom med denne kommentaren:
«-Hei, jeg har ingen kommentar til denne saken.»

Per Manvik,Frp svarte opp med denne kommentaren fredag kveld:
«-Hei, i det som handler om min person viser Ørjaseters analyse at hun er en av de svært få som har forstått at en sak har minst to sider og at den ærekrenkelsen som enkelte fremførte fra talerstolen i siste kommunestyret ikke er akseptabel. Ref. lovdata om dette kopi :
«Ærekrenkelse er en handling som krenker en annens æresfølelse, eller er egnet til å skade en annens gode navn og rykte, eller til å utsette en annen for hat, ringeakt eller tap av tillit som hen har behov for i sin stilling eller næring. Dette kan skje ved ord eller handling.»
«Tap av omdømme og ærekrenkelse kan oppstå dersom det blir publisert informasjon om en person, firma eller selskap som er egnet til å skade deres omdømme. Et firma kan saksøke den som har fremmet slike ytringer og kreve erstatning og oppreisning for tap av omdømme.»
Menneskerettighetserklæringen
«Artikkel  12.    Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.»

Takk til både Per Manvik og Sebastian Ytrevik som ga en tilbakemelding. Offenberg, Holm, Gulla Løken, Riis Gjertsen og G. Gjertsen har så langt valgt å ikke svare opp.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

* Følg Bøkebloggen på Facebook *