Gunnar Eliassen er nominert på 1 plass for SV og partiets ordførerkandidat til valget i 2023.

Bøkebloggen har sendt han 20 spørsmål og under kan dere lese spørsmålene og svarene hans.

1) Gunnar Eliassen, du var først medlem av bystyret i gamle Larvik 1980–1987 og deretter har du vært medlem av kommunestyret etter kommunesammenslåingen i 1988. Det gjør deg til det kommunestyremedlemmet med lengst fartstid. Du har vært gruppefører i mange år. Synes du at du fremdeles har noe å gi? Er du bekymret over fremgangen til partiet Rødt?

Har ikke vært sammenhengende fra 1995 (vara i noen tid), men starta «på nytt» i 2015 (partiet «mista» sin 1.mann). Så etter 1995 er det min 3.periode som evt starter i 2023 og håper jeg har mer å gi sammen med nye unge mennesker.
Nei, ikke bekymra for framgangen til Rødt – bedre at folk går til «venstre» enn «høyre».

2) I de 43 årene som du har vært aktiv politiker, hvilke saker er du stoltest over å ha fått igjennom, og hvilke saker er du lei for at du ikke har fått igjennom?

Jeg har vært aktiv i 2 runder, 4 perioder 1979-1995 og 2 perioder 2015-2023. I første runde fikk vi en miljøvernrådgiver og mer fokus på miljø, lei for at vi solgte e-verket (ca 25% av Vestfold kraft) og ikke fikk til Torstrand-tunnel på 80-tallet, i den andre runden har miljø/klimagasser blitt ekstremt aktuelt og det er ikke oppnådd noe i lokalpolitikken-trafikken bare øker!

3) Som tidligere aktiv fotballspiller og sekretær i Frams fotballgruppe synes du at kommunen bevilger tilstrekkelig med midler til idretten i kommunen?

Larvik eier lite haller og ikke  idrettsanlegg, mange kommuner har det som store poster i sitt budsjett – sånn sett slipper Larvik «billig», men det utløser mange gode frivillige krefter, som er veldig positivt. Så Larvik bør aktivt støtte idretten mer slik at de får utløst tippemidler til anlegg som er den store potten i Norge. Driften av idrettsanlegg trenger mer, men der har kommunen begrensa midler. 

4) SV har jo tidligere inngått i koalisjoner sammen med AP. Hva syntes du om at AP i 2019 valgte å regjere sammen med Høyre og Senterpartiet? Hvordan syntes du det var at SV var et opposisjonsparti sammen med partier som det har lite til felles med, slik som blant annet Fremskrittspartiet og Bedre Larvik?

Vi har jo ikke parlamentarisme i Larvik, så budsjettene kan jo skapes av mange konstellasjoner, slik det gjorde i 2022! Jeg syns det er uklare roller når Ap og H har budsjettsamarbeid.
SV hadde ingen fellesopposisjon med FrP/BL – i enkeltsaker er mange partier felles om mye.  

5) Synes du det var riktig av kommunen å kjøpe tomta på Farriseidet til 8 millioner kroner?

Vi stemte for med «litt lange tenner», ble litt bondefanget av det prekære behovet og stolte på at prisfall ikke skjer – men kommunestyret kan jo gjennom reguleringsvedtak nær sagt «avgjøre» pris på arealer.

6) Det har framkommet opplysninger i media om sterkt kritikkverdige forhold ved sykehjemmene i Larvik. Tar Larvik SV på seg ansvaret for dette, og hva vil dere gjøre for å bedre forholdene?

Vi mener at det må større ressurser til i helse og omsorg og skole, de områdene som står for 85% av kommunens virksomhet. – Når ikke staten overfører mer må vi som siste utveg omfordele lokalt. Å ta ansvar mener vi må gå ut på å prioritere disse områdene med vår stemmegiving, flere faste og hele stillinger.

7) Er det ikke viktig for SV å spille på lag med innbyggerne? Hvordan er synet på jernbanestasjon i Kongegata i dag?

Jo, men det er jo saker hvor flertallet av innbyggerne ikke er enige med det enkelte parti – også sånn for SV, naturligvis. SV ønsker å prioritere jernbane framfor motorveger i Nasjonal transportplan, men dette er det regjering/Storting som avgjør. Vi finansierer ikke jernbane- og stasjonsbygning i kommunen, men regulerer der staten bestemmer/planlegger hvor den skal gå i vår kommune. Hele traseen er til slutt godtatt/bestemt av BaneNOR planlagt av de private konsulentfirmaene (blant annet Asplan).

8) Hva vil dere gjøre med alle tomme bygninger som kommunen eier? Dere vet at jo at ubrukte bygninger forfaller og derfor blir vanskeligere å vedlikeholde – og kanskje også å selge. Kan det være aktuelt å selge ubenyttede bygninger, og i så fall hvilke? Vil dere rive Torstrand skole?

I hovedsak ønsker vi ikke å leie, men eie for de tjenesteområdene kommunen har. Vi leier i dag for vel 20 millioner i året og stemmer for alle forslag som går ut på å utvikle egne bygg til å huse vår egen virksomhet. Det vi ikke trenger, bør omreguleres før salg. Torstrand skole er vi mot å rive og bør kunne benyttes til offentlig virksomhet også evt sammen med en «redusert» Herregårdshage.

9) Hva er ditt syn på bevaring av eldre bygninger?

Å bevare er mer viktig enn tidligere – av miljøhensyn og klimaregnskapet! Et produsert mursteins-/teglsteinsbygg har meget stor verdi.

10) Er det viktig for deg som ordfører å ha et positivt forhold til næringslivet? Kan du forstå at folk i Larvik er skeptiske til at politikerne overfor enkelte aktører har vært meget imøtekommende?

Ja naturligvis positiv, men rettferdig og ikke forfordelende. SV synes det er meget uheldig at enkelte aktører synes forfordelt, og vi har påpekt dette ved flere anledninger. Forrige Høyrestyrte periode la grunnlaget for de klareste eksemplene – i vannkanten!

11) Larvik SV har jo alltid vært arbeiderklassens parti. Likevel har flere hundre arbeidsplasser de siste årene gått tapt, fordi hjørnesteinsbedrifter har blitt lagt ned. Hva vil SV gjøre for å lokke til seg nye bedrifter og stimulere?

Hele verden har styrt/utviklet seg etter «globaliseringsprinsippet», vi som kommune stiller svakt for å motarbeide en slik utvikling. 
Planlegging av arealer til arbeidsintensive virksomheter er viktig og dette kommer nok mer som kontorarbeidsplasser enn som klassiske produksjonsarbeidsplasser (som våre tidligere hjørnesteinsbedrifter).

12) Er du enig i at det er ulovligheter i byggesaker fra kommunens side? Hvis ja, hva vil SV gjøre for å få slutt på det?

Vi ser at ulovligheter skjer også fra kommunens side, det gjelder både forvaltningen/administrasjon og ved politiske vedtak. Vi ønsker sterkere, mer aktivt tilsyn og kontroll i byggesaker og oppfølging med vedtak og sanksjoner. 

11) Hvilke partier vil dere samarbeide med?

SV kan samarbeide med Ap, Sp, MdG, V, Rødt og KrF.

12) Hva er SVs holdning til Venstres forslag om å etablere nærmiljøutvalg?

Positivt, men organisering av evt. valg/myndighet/ressurser er uklart.

13) Larvik har tre miljøpartier: SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Hvorfor skal folk som er opptatt av miljøsaker stemme på akkurat dere?

SV mener det er avgjørende at mennesker er organisert i arbeidslivet og vi mener det er viktig å få med fagbevegelsene i miljøsaker – solidaritet er et stikkord.

14) Tror du at du kommer til å ha et godt samarbeid med kommunaldirektør Gro Herheim? Er du enig i det som noen sier at kommunaldirektøren har fått for mye makt?

Ja.
Ja, men kommuneloven har i sterkere grad gitt mer makt til administrasjon/forvaltningen og mindre makt til det politiske nivå. Det er en villet politikk fra Stortinget og har skjedd fra 70-80-tallet.

15) Hvor synes du biblioteket bør ligge?

I sentrum.

16) Regner SV fremdeles som et feministisk parti? Nestlederen i partiet, Marian Hussein, bruker hijab. Hvilken signaleffekt tror du det gir til unge muslimske kvinner i Norge, som – i likhet med sine søstre i Iran – ønsker å frigjøre seg fra et mannsdominert miljø og ser på hijab som et kvinneundertrykkende klesplagg?

Feministisk er ikke entydig, men jeg vil si SV plasseres i en slik «bås». 
Bruk av hijab er også en personlig sak, den enkelte skal kunne uttrykke sin frihet ved å gå med hodeplagg, hijab, turban, lue, hettegenser, kalott…..At hijab i Iran ses på med andre øyne er ikke unaturlig, sett i en religiøs sammenheng, – ingen plagg skal kunne brukes til å dominere eller kontrollere andre mennesker hverken her eller der.

17) Hva er ditt syn på at Stortinget har bevilget midler til våpen til Ukraina?

Det må til. 

18) Håper du på comeback i det mektige Planutvalget etter høstens valg?

Jeg har sitti der en periode. Det er partiets oppslutning i valget som eventuelt avgjør om partiet får plass der og ingen posisjoner er naturligvis fordelt enda i SV.

19) Hva er din beste egenskaper, og hva er dine verste egenskaper?

Er samfunnsinteressert og tror på menneskenes vilje/muligheter til å skape gode lokale samfunn. 
Alder er vel kanskje ikke en «egenskap» som sådan, men innser at jeg stiller meg på sidelinja til «influenser»-samfunnet, hvis likegyldighet til sosiale medier er en egenskap, sier jeg det.

20) Har du noe å si til Larviks innbyggere til slutt?

Bruk stemmeretten! Det største «partiet» i Larvik (og de fleste andre kommuner er hjemmesitter-partiet) og utgjør nærmere 40% av velgerne!

Bøkebloggen takker Gunnar Eliassen for utfyllende svar på spørsmålene og vi håper leserne her fikk svar på aktuelle saker.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *