6 september 2023 har Kommunal Rapport publisert en sak fra Hemsedal kommune. Saken handler om en mor som klaget på skoleledelsen. Dette medførte at hun ble politianmeldt og anmeldelse til barnevernet. 

Her er litt av det som er skrevet i saken 6 september og nedenstående skrevet med blått er sitat fra saken.

Hemsedal kommune anmeldte en mor for trusler og sjikane. Det førte til at kommuneoverlegen og kommunepsykologen rettet en alvorlig bekymringsmelding mot egen kommune.

– På mine 20 år som fastlege og sju år som kommuneoverlege har jeg aldri levert en tilsvarende bekymringsmelding, sier kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal kommune.

Kommunal Rapport skrev nylig om at et samarbeidsmøte mellom en mor og skoleledelsen i Hemsedal i fjor høst endte med konflikt. Moren mente at rektor hadde betegnet henne som psykisk syk, og det reagerte hun kraftig på. Kommunen svarte med å politianmelde moren for trusler, sjikane og spredning av bygdesladder. Omtrent samtidig ble det levert en anonym bekymringsmelding mot mor til barnevernet. Politianmeldelsen og de påfølgende undersøkelsene fra barnevernet var en stor belastning for mor.

– Det var et helvete, og inntrykket er at kommunen var ute etter å ramme meg. Det er vanskelig å beskrive hvor jævlig dette har vært. Uten støtte fra to advokater, kommuneoverlegen og en politiker hadde jeg blitt knust av det de satte i gang, har moren uttalt til Kommunal Rapport.

I løpet av høsten i fjor ble kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland i Hemsedal varslet om saken. Hun hadde kontakt med moren og hennes fastlege, og hun gjorde undersøkelser på tvers av etater. Hun oppfattet funnene som så graverende at hun sammen med kommunepsykolog Christina Wangen Sjølie leverte en alvorlig bekymringsmelding til kommunedirektøren i slutten av oktober i fjor.

«Varselet gjelder en enkeltsak der kommunen som organ har valgt å gå til politianmeldelse av et enkeltindivid/innbygger», står det i bekymringsmeldingen.

I varselet viser kommuneoverlegen og kommunepsykologen til at bekymringen omfatter mulige brudd på lover og regler, etiske retningslinjer og etiske normer forankret i samfunnet. De betegnet bekymringsmeldingen som akutt.

«Summen i bekymringen anses nå å være av en alvorlighetsgrad der liv og helse er truet. Det stilles også spørsmål om kommunens inngripen i gitt sak, og gjennom saksgang, har medvirket til å påføre/øke trussel mot liv og helse. Dette er årsaken til at bekymringsmeldingen nå går som en akuttsak/hastesak til kommunens administrative leder», skriver Underland og Sjølie.

– Hvordan har bekymringsmeldingen fra kommuneoverlegen og kommunepsykologen blitt behandlet?

– Som tidligere nevnt kan ikke konstituert kommunedirektør gå nærmere inn på spørsmål enn å vise til saken som ble lagt fram i formannskapet i juni. Bekymringsmeldingen ble fulgt opp som en del av den politiske saken, og dette dannet blant annet grunnlag for konklusjonen om å trekke reaksjonen tilbake, beklage og dekke advokatkostnadene, uttaler Frogner.

Om oppfølgingen av bekymringsmeldingen avdekket lovbrudd eller brudd på etiske retningslinjer gir ikke kommunen svar på. Les hele saken i Kommunal Rapport  her.

Sitat slutt.

Vi vil tro at ikke siste ord er sagt i denne alvorlige saken i Hemsedal. Mulig det vil ende opp i et økonomisk krav fra moren til kommunens ledelse?

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *