Eldre skal kunne få bo hjemme eller i hjemlige omgivelser så lenge som mulig. En godt utbygd hjemmesykepleie i kommunal regi er således nødvendig. Men i sluttfasen vil mange av oss ha behov for institusjonsopphold både på sykehus og sykehjem for å få mer omfattende assistanse og pleie enn vi kan få i en hjemmesituasjon. Dette gjelder særlig de av oss som er over 80 år.

TV 2 kartla i fjor eldreomsorgen i samtlige av landets kommuner med sikte på å avdekke hvor mange som sto på venteliste til sykehjem og døgnbemannet omsorgsbolig. Tallet de kom frem til var at like i underkant av 3000 personer sto i slik kø (2998 per 1. mai 2023).

Antall innbyggere over 80 år økte med rundt 20 000 (tilsvarende Gjøvik by) fra 2020-2023. Forskning indikerer at andelen 80+ som har behov for institusjonsopphold er relativt stabilt over tid. Det medfører at når eldrebefolkningen øker, bør antall institusjonsplasser også øke for å opprettholde tilbudet. Men tross dette har over 100 kommuner nå gjort det motsatte, og redusert antall sykehjemsplasser (per 2. april 2024), ifølge tidsskriftet Sykepleien.

Pensjonistpartiet opplever både kø-situasjonen og reduksjonen i antall plasser som nå skjer, som både truende og utrygg, og har svært liten tillit til at kommunene vil kunne håndtere en fremtidig utvikling som tilfredsstiller vårt behov for pleie og omsorg på sykehjem.

Pensjonistpartiet ønsker en ny reform som innebærer at driftsansvaret for de kommunale sykehjemmene overføres og finansieres direkte fra/av staten.

Per Hermann Aune
Larvik Pensjonistparti

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *